piektdiena, 2015. gada 24. jūlijs

ceturtdiena, 2015. gada 23. jūlijs

pirmdiena, 2015. gada 20. jūlijs

otrdiena, 2015. gada 14. jūlijs

Tikai labiem sapņiem!



Publicēts:
http://www.kraslavasvestis.lv/zinas/article/3/tikai-labiem-sapniem.html

10. jūlijā Robežnieku bibliotēkā notika Kristīnes Buko meistarklase „Sapņu ķērājs”, uz kuru sapulcējās dažāda vecuma interesenti – meitenes un puikas, studenti un pieaugušie, lai kopīgi darinātu „sapņu ķērājus” un savstarpējās sarunās arī uzzinātu kaut ko jaunu par cilvēka dzīvē tik ļoti svarīgu bioloģisku procesu kā miegs.

Sapņu ķērājs jeb sapņu šķirotājs pēc senas Ziemeļamerikas indiāņu leģendas ir rāmītis, kuru pakar virs gultas galvgaļa, lai labie sapņi rāmīša tīklā tiktu notverti un paturēti, bet sliktie caur tīkla caurumu aizvadīti projām nebūtībā. Sapņu ķērāja noslēpumu ir radījis indiāņu burvis Iktoms, kurš ieradies zirnekļa izskatā un noaudis šo savdabīgo tīklu. Mūsdienās „sapņu ķērāji” kļuvuši populāri visā pasaulē, tos savā īpašumā var iegādāties arī Latvijā.

Ja ir liela vēlēšanās, šādu amuletu var izgatavot arī patstāvīgi, izrotājot savu „sapņu ķērāju” ar putnu spalvām un pērlītēm. Tieši ar to vienā no vasaras lietainajām dienām nodarbojās Robežnieku bibliotēkas apmeklētāji siltā un draudzīgā atmosfērā. Palīdzēja radīt šo krāšņumu Kristīne – aktīva vietējā jauniete, kura rudenī sāks studijas galvaspilsētā.

Sapņu ķērāja izgatavošana ir salīdzinoši vienkāršs process. Tam nepieciešama apļveidīga pamatne (var izmantot jebkuru lokanu materiālu, ko saliec aplī un sasien galus kopā ar diegu), izliektais aplis jānotin ar dziju, audumu vai ādas sloksnīti. Pēc tam jāsadala apļa ārējā mala vienādos attālumos, nostiprinot tīklojamo diegu un piesienot pavedienu. Tīklojumu sāk no viena punkta, apvijot apkārt aplim, nākamo apli veido, pavedienu apvijot pirmajam aplim pa spirāli uz centru, līdz palicis vairs tikai neliels caurums apļa vidū. Šo apli noslēdz, nostiprinot diegu. Interneta plašumos var atrast visai detalizētas instrukcijas. Ticat vai ne, guļot pie „sapņu ķērāja”, visi sliktie sapņi tiek izkliedēti un cilvēks sapņo tikai labus sapņus vai nesapņo nemaz.

Nedomājiet, ka „sapņu ķērāja” darināšana ir garlaicīgs process. Čalas un sarunas lasītavā valdīja visu laiku, kamēr veikli un mazāk veikli pirkstiņi pina tīklus. Sarunas raisījās ne tikai par sapņiem, studējošā jaunatne pastāstīja klātesošajiem par savām profesijām, kuras apgūst, pieaugušie dalījās ar savām zināšanām un pieredzi, bet paši jaunākie „spīdēja” ar vārdu pērlēm. Piemēram, sapņi cilvēkam doti, lai nebūtu garlaicīgi gulēt! Bija ne tikai interesanti, bet arī jautri, radās sajūta, ka esam vienā lielā, draudzīgā ģimenē, kas kopīgi gatavojas lielam notikumam! Lieli un mazi dalījās savos sapņos, bet bibliotekāre bija atradusi interesantu informāciju par sapņiem. Izrādās, senajā Ķīnā piekopa cietsirdīgu spīdzināšanas veidu - nedeva cilvēkam gulēt, un kādu desmit dienu laikā viņš nomira. Cilvēks bez ēdiena var izdzīvot ļoti ilgi, bet bez miega - pavisam maz. Tiek uzskatīts, ka normāls miega ilgums ir 7-8 stundas diennaktī, praksē tas ir visai atšķirīgs radītājs, un par to varēja pārliecināties, uzklausot bibliotēkā sapulcējošos „sapņu ķērāja” darinātāju stāstus. Vārdu sakot, pasākums izdevās ne tikai no praktiskās, bet arī no izzinošās puses. Kas zina, varbūt pēc šīs dienas kāds aizdomāsies un centīsies saplānot savu dienu tā, lai atliek vairāk laika veselīgam miegam.

Bet stāsts par sapņiem vēl nav galā. Trīs jaunietes, šī pasākuma dalībnieces, piekrita pastāstīt žurnālistam par savām sapņu profesijām, drīzumā ar meitenēm iepazīstināsim arī portāla lasītājus.

Juris Roga

otrdiena, 2015. gada 7. jūlijs