trešdiena, 2011. gada 19. oktobris

Kopš vasaras līdz šai dienai

Avots:
Ezerzeme
18. oktobris 2011, 18:29

Šovasar Robežnieku bibliotēka kopā ar Indras bibliotēku vienlaicīgi organizēja divas izstādes Robežniekos: “Darinājumi no pērlītēm” un “Lilija — skaistuma un pilnības simbols”. Visas lilijas bija bibliotēkas lasītāju pašu izaudzētās, un šī izstāde papildināja pērlīšu rotājumu izstādi. Kopumā bija apskatāmas 30 dažādas liliju šķirnes.

Grieztajiem ziediem diemžēl ir īss mūžs, bet darinājumi no pērlītēm bibliotēkas telpās ir apskatāmi arī šodien, tiesa, ne tik lielā skaitā, kā atklāšanas dienā, jo Līvija Kudeņa un Romualda Žuraka savus darbus jau paņēmušas mājās. Savukārt vietējās meistares — Antra Kalviša un Tatjana Mančinska — rokdarbus pagaidām ļāvušas pa- turēt bibliotēkas telpās, lai iespējami vairāk cilvēku iepazītu šo skaistumu.

Bibliotekāre Rita Kovaļevska apgalvo, ka pērlīšu darinājumu izstādei bijusi ļoti liela piekrišana, cilvēki atklāti pauda savu sajūsmu par redzēto. Arī šodien bibliotēkas apmeklētāji ar interesi noraugās uz Antras un Tatjanas pērlīšu izstrādājumiem.
“Izstādes atklāšanā katra meistare stāstīja par savas daiļrades sākumu, dalījās noslēpumos savu šedevru izveidē, bet tiem, kuri vēlējās, tika rādīta meistarklase pērlīšu rotājumu pīšanā,” bibliotekāre dalās iespaidos par vienu no skaistākajiem vasaras notikumiem savā darbavietā. “Visjaunākā bija divpadsmitgadīgā dalībniece no Rīgas. Robežniekos meitenei dzīvo vecmāmiņa, Līvija viņu apciemo katru gadu. Meitene stāstīja, ka strādāt ar pērlītēm viņa mācās skolā pulciņā. Romualda Žuraka ir mana kolēģe — bibliotekāre no Indras. Tatjana Mančinska ir mūsu pagasta pieaugusi jauniete, Antra Kalviša ir skolotāja, kura strādā ar pirmsskolas bērniem. Robežnieku pagastā netrūkst čaklu rokdarbnieču.”

Izvēloties attēlus avīzei, pievērsu uzmanību Tatjanas darinātajam maģiskajam sakuras kokam un Antras veidotajam bērzam. Ja par bērzu zinām visu vai daudz, tad sakura nav vienkārši augs. Tā ir daļa no japāņu tradīcijām un filozofijas. Šī koka ziedēšanas laikā japāņi pat rīko svētkus Japānas ķiršu tuvumā, lai par tiem jūsmotu.

Juris ROGA

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru