pirmdiena, 2012. gada 16. janvāris

Robežniekos paši cepa piparkūkas

Avots:
Ezerzeme - (2012, 13. janvāris)

Gada nogalē Robežnieku bibliotēka sarīkoja aizraujošu pasākumu pamatskolas 3. klases skolēniem un viņu klases audzinātājai Ainai Kudiņai.
Bibliotēkas vadītāja Rita Kovaļevska pastāstīja, ka šī pasākuma galvenais mērķis bija iepazīstināt skolēnus ar kādu no daudzajām Ziemassvētku gaidīšanas tradīcijām, kas raisītu bērnos interesi un vēlmi pašiem kaut ko darīt. Pēc idejas tālu nebija jāiet — mūsu mazajā Latvijā ir savs Ziemassvētku elements, proti, cepumi ar pipariem. Ne jau tādi, kas muti dedzinātu un liktu saviebt seju dažādās grimasēs, bet ļoti garšīgi — ģimenēs iecienīts Ziemassvētku našķis. Piparkūku cepšanas laikā telpa piepildās ar neaprakstāmu aromātu, jo piparkūku sastāvā ir milti, sviests, cukurs, medus, sīrups, pipari, ingvers, krustnagliņas, kanēlis, kardamons, koriandrs. Vēl katrā mājās izceptajā Ziemassvētku piparkūkā ir ieguldīta milzīga mīlestība, centīgs roku darbs, labas domas un patiess svētku gaidīšanas prieks. Citādi nemaz nevar būt, jo tās ir Ziemassvētku piparkūkas!

“Bibliotēkā bērni uzģērba pavāra darba apģērbu un katrs savām rociņām veidoja cepumus,” stāsta bibliotekāre. “Katrs vienā no paša darinātiem cepumiem ierakstīja sava vārda pirmo burtiņu. Bibliotēkā notika arī pats cepšanas process. Pa to laiku, kamēr piparkūkas cepās, bērni rakstīja vēstules Ziemassvētku vecītim, aizdedzināja sveces un izteica laba novēlējumus Ziemassvētkos un Jaunajā gadā. Gatavos cepumus visi baudījām, piedzerot klāt augļu sulu. Pasākums noslēdzās ar balonveidīgā lukturīša palaišanu un bērnu labajiem novēlējumiem savam pagastam un iedzīvotājiem.”

Juris ROGA

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru