piektdiena, 2012. gada 10. februāris

Būs grūti, bet paveicami

Avots:

Ezerzeme
10. februāris, 2012

Piektdien pēc Robežnieku pagasta bibliotēkas un vietējo fotoamatieru iniciatīvas notika interesentu tikšanās ar Ukrainas fotomākslinieku savienības biedru, fotomākslinieku Anatolu Kauškali, lai vienotos par iespējamo apmācību kursu fotogrāfijā. Žēl, ka lielā sala dēļ nevarēja ierasties visi gribētāji arī no centram attālākajām vietām. Pagaidām grupa ir tikai komplektācijas stadijā, taču interesentu netrūkst. Cerams, ka pēc pirmās tikšanās plinte netiks mesta krūmos.


Tikšanās dalībnieki acīmredzami bija gaidījuši daudz mazāk, nekā jau pirmajā reizē viņiem tika piedāvāts, un bija pārsteigti par profesionālu pieeju lietām. Fotomākslinieks uzsvēra, ka nodarbību galarezultātam jābūt atspoguļotam fotoizstādē, kas, protams, nozīmē palielus izdevumus lauku iedzīvotāja maciņam — nauda nepieciešama fotogrāfiju kopēšanai un ierāmēšanai. Turklāt būs jārisina arī transporta jautājums, jo nopietnas lietas nevar iemācīt tikai un vienīgi no attāluma.

Tālab šodien ir atklāts jautājums, vai iniciatori paši spēs atrast atbalstu pārvaldē un pašvaldībā? Bet varbūt interneta plašumos ieraudzīs kādu atbilstošu projektu, kurā varētu piedalīties? Varbūt Robežnieku pusē ir kāds turīgāks uzņēmējs, kurš ieinteresēts atbalstīt šādu iniciatīvu. Iespējams, der apsvērt arī Indras iedzīvotāju iesaistīšanu jaunajā aktivitātē — kopīgiem spēkiem parasti var sasniegt vairāk. Varbūt vērts dziļāk izpētīt Ezernieku bibliotēkas pieredzi, kur pērn veiksmīgi realizēta pilotakcija “3i - ieraugi, iekadrē, ievieto” ar ļoti līdzīgu mērķi — iesaistīt pagasta iedzīvotājus vietējo notikumu, pasākumu, dabas ainavu atspoguļošanā, noslēgumā sarīkojot izstādi. Pašu iedzīvotāju rokās ir risināt šos jautājumus, paturot prātā, ka ar savu darbu jāpierāda, cik nozīmīgas viņiem un vietējai sabiedrībai kopumā ir šīs aktivitātes, kuras apvieno visu gadagājumu paaudzes. Anatols no savas puses sola nodrošināt... smagu darbu. Jā, jā, cītīgu un smagu darbu tiem, kuri vēlas gūt vismaz kādus panākumus, vismaz kaut ko iemācīties. Varbūt pat līdz asarām, līdzīgi, kā bija Ezerniekos, strādājot ar šī ciemata fotomīļiem. Tostarp visi apzinās, ka tieši smagais darbs varētu kļūt par klupšanas akmeni: kurš sponsors vai skolotājs gan vēlas, lai iesāktais paliek pusratā? Arī šis jautājums tika vispusīgi izrunāts, un klātesošie bija vienisprātis — ja jau dara, tad sakostiem zobiem līdz galam. Tikšanās pie tējas galda ilga vairākas stundas un nemanot pārgāja no organizatoriskas dabas jautājumiem pie jaunu zināšanu apguves un pat īsas praktiskās nodarbības fotogrāfijā. Galds tika nolikts telpas centrā, nesenie tējas dzeršanas rīki pārtapa rekvizītos un dažu klātesošo rokās parādījās līdzpaņemtie fotoaparāti. Noguruši, bet starojošām sejām bērni un pieaugušie pauda gandarījumu par šo tikšanos, kurā uzzināja daudz jauna un interesanta.

Neapšaubāmi, šo to arī iemācījās un par lielu pārsteigumu saņēma pirmo mājasdarbu. Taču atkal un atkal no pieaugušo mutes izskanēja šaubas par to, vai izdosies rast dzirdīgas ausis un iegūt atbalstu šīm nodarbībām. Kopā ar Anatolu nācās vēl un vēl skaidrot, ka neviens jau neklausīsies tukšos solījumos, vajag argumentus, neviens jau neko nepienesīs uz paplātes, pašiem jāmeklē iespējas, jāpierāda, jācīnās. Šķīrāmies uz optimistiskas nots, savas koordinātes sazināšanās nolūkā Anatolam atstāja pat tie, kuri vienubrīd bija gatavi no šīs ieceres atteikties. Līdz vasarai, kad ir visiem pieņemamākais laiks lielākajām aktivitātēm, vēl ir kāds brīdis, lai visu saliktu pa plauktiņiem. Izdosies — labi, tie, kuri būs sākuši šodien, rīt varēs palīdzēt jaunpienācējiem. Neveiksmi šī iniciatīva vairs nepiedzīvos jau tālab vien, ka šodien nav daudz piemēru, kad savas jomas profesionālis velta vairākas stundas laika cilvēkiem, par to neko nepaprasot pretī un saņemot vien sirsnīgu paldies. Pat šī viena diena Robežnieku fotomīļiem jau bija liels ieguvums. Tā, lūk!

Taisnību sakot, ar veiksmīgi realizēto projektu un noslēguma izstādi Ezernieku bibliotēkā “3i — ieraugi, iekadrē, ievieto” Dagdas novads šobrīd ir solīti priekšā Krāslavas novadam. Bet vismaz dažiem Krāslavas novada deputātiem noteikti ir pozitīvas ambīcijas ne- atpalikt un varbūt pat pārspēt kaimiņu novadu, teiksim, ar divu pagastu iedzīvotāju iesaistīšanu apmācībā un vēl lielāku konkurenci, kas viennozīmīgi dotu vēl kvalitatīvāku izstādi. Redz, paši iedzīvotāji ir iedevuši labas kārtis rokās, ka tik ievēlētie politiķi mācētu tās gudri izspēlēt!

Juris ROGA

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru