svētdiena, 2022. gada 13. februāris

“Pasaku valstībā”

Literatūras izstāde “Pasaku valstībā” iepazīstina un aicina gan bērnus, gan pieaugušos lasīt dažādu pasaules tautu pasakas, bet vislabāk to darīt ģimenes lokā.

Tiklīdz kāds pasaka vai uzraksta – “Reiz dzīvoja…”, pasaka atdzīvojas, kļūstot tikpat jauna un nedzirdēta kā tolaik, kad to stāstīja pirmo reizi. 

Pasakas līdzinās sapņiem, tās ved no tēla uz tēlu vai no epizodes uz epizodi ar tādu pašu burvju ātrumu un vienā acumirklī nogādā lasītāju vietās, kur iespējams ir pilnīgi viss.

Pasakas ir nemirstīgas. Gadsimtiem ilgi tās tika nodotas no paaudzes paaudzei.

Bērnībā, kad mazais cilvēks iepazīst pasauli un lietu kārtību, pasaka var būt kā palīgs, caur ko mācīties un veidot dzīves redzējumu. Lasot pasakas, bērns bez piespiešanas un ar interesi saņem informāciju par dzīves vērtībām, cilvēku savstarpējām attiecībām, konfliktiem, kā arī iespējamajiem situāciju risinājumiem. Klausoties vai lasot pasaku, mazais var iedomāties sevi kā varoni, izdzīvot pasakas sižetu un apgūt dažādus uzvedības modeļus. Tādā veidā reizēm vieglāk izprast arī dzīves ne tik tīkamās pieredzes, piemēram, šķiršanos vai nāvi. 

Lasīsim ar prieku!







Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru